Zrozumienie znaczenia multidyscyplinarnej opieki nad pacjentami z wielochorobowością stało się impulsem do zorganizowania Interdyscyplinarnej Konferencji Medycznej Zdrowie 360°.
Choroby cywilizacyjne stają się coraz bardziej rozpowszechnione, rośnie liczba pacjentów z wieloma schorzeniami współistniejącymi, które wymagają złożonego i spersonalizowanego podejścia do leczenia. W tym kontekście multidyscyplinarna opieka nad pacjentem jest kluczowa, szczególnie gdy mamy do czynienia z różnorodnymi zaburzeniami, takimi jak choroby sercowo-naczyniowe, nowotwory, zaburzenia metaboliczne czy otyłość. Konieczna jest współpraca specjalistów z różnych dziedzin, aby zapewnić pacjentom kompleksową opiekę, która uwzględnia wszelkie aspekty ich zdrowia.
W ramach konferencji eksperci z różnych dziedzin, w tym medycyny, dietetyki, farmacji, psychologii i fizjoterapii, będą dyskutować nad najnowszymi rozwiązaniami i podejściami w leczeniu chorób cywilizacyjnych.
dr hab. nauk o zdrowiu, prof. SUM Anna Brzęk
Kierownik Zakładu Fizjoterapii Wydziału Nauk o Zdrowiu SUM w Katowicach SUM. Od prawie 25 lat zajmuje się działalnością kliniczną, a od 16 lat pracuje z pacjentami ze skoliozami i nieprawidłowościami w obrębie postawy ciała. Jest autorką programu zdrowego kręgosłupa wdrożonego do szkół i przedszkoli na terenie Śląska. Od kilkunastu lat zajmuje się badaniem nad czynnikami wpływającymi na kształtowanie prawidłowej postawy ciała u dzieci i młodzieży oraz sposobami zapobiegania nieprawidłowościom w jej obrębie. Jest autorką licznych publikacji naukowych z zakresu fizjoterapii, ergonomii, aktywności fizycznej oraz szeroko rozumianej prewencji chorób cywilizacyjnych i fizjoprofilaktyki. Jest certyfikowaną terapeutką metod FITS i SEAS, ukończyła kursy z zakresu zniekształceń statycznych ciała u dzieci i młodzieży.
| dr n.med. Agnieszka Białek-Dratwa
Dietetyk kliniczny, psychodietetyk, specjalista zdrowia publicznego, wieloletni nauczyciel akademicki
| dr n. med. in. o zdr. Małgorzata Słoma-Krześlak
Dietetyk kliniczny, doktor nauk o zdrowiu, asystent badawczo-naukowy w Katedrze Dietetyki Śląskiego Uniwersytetu Medycznego oraz wykładowca na Wydziale Zdrowia Uniwersytetu WSB Merito w Gdańsku. Prelegentka krajowych oraz międzynarodowych konferencji naukowych. Współautorka ponad 50 publikacji naukowych oraz podręczników z zakresu żywienia, w których skupia się przede wszystkim na tematach poświęconych powikłaniom otyłości i zaburzeniom gospodarki węglowodanowej. Jej książka „Żywienie, leczenie i suplementacja w insulinooporności” stała się bestsellerem wydawnictwa PZWL już w przedsprzedaży. Autorka szkoleń dla specjalistów poświęconych tematyce insulinooporności i chorób towarzyszących oraz dietoterapii w chorobach tarczycy. Członkini wielu towarzystw naukowych, m.in. Polskiego Towarzystwa Medycyny Stylu Życia, Polskiego Towarzystwa Kardiologicznego. European Association of Preventive Cardiology, Association of Cardiovascular Nursing and Allied Professional. Na co dzień łączy pracę naukową z kliniczną w Poradni Zaburzeń Metabolicznych i Leczenia Otyłości w Sosnowcu, gdzie specjalizuje się w leczeniu otyłości, insulinooporności oraz endokrynopatii. |
dr n. med. Krupa-Kotara Karolina
doktor nauk medycznych, w dyscyplinie biologia medyczna, specjalista zdrowia publicznego, psychodietetyk, psychotraumatolog, certyfikowany doradca dietetyczny, coach, specjalista
Zakres merytoryczny realizowanych badań obejmuje: psychodietetykę (postrzeganie wizerunku ciała, otyłość, zaburzenia odżywiania ), neurododietetykę, dietetykę bariaryczną (leczenie żywieniowe otyłości olbrzymiej, zespół | dr n. farm Magdalena Obrzut
Absolwentka Uniwersytetu Jagiellońskiego Collegium Medicum gdzie ukończyła studia magisterskie oraz obroniła z wyróżnieniem tytuł doktora nauk farmaceutycznych. Ukończyła studia podyplomowe z Dietetyki w Wyższej Szkole Promocji Zdrowia. Doświadczenia zawodowe zbierała m.in. odbywając staż w Royal Glasgow Infirmary w Szkocji. Szkoleniowiec oraz autorka publikacji, artykułów i książek z zakresu interakcji leków z pożywieniem oraz leczenia i suplementacji w chorobach metabolicznych, insulinooporności i nie tylko.
| dr n. med. Justyna Nowak
Dietetyk kliniczny, psychodietetyk, coach, praktyk dialogu motywującego. Adiunkt badawczo-dydaktyczny w Katedrze Profilaktyki Chorób Metabolicznych, Wydziału Zdrowia Publicznego Śląskiego Uniwersytetu. Studia licencjackie, magisterskie oraz doktorskie realizowane w Śląskim Uniwersytecie Medycznym w Katowicach. Autorka i współautorka artykułów naukowych oraz rozdziałów w książce. Prelegentka krajowych oraz zagranicznych konferencji naukowych. Członek Polskiego Towarzystwa Dietetyki, Polskiego Stowarzyszenia Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej, Europejskiego Towarzystwa Endokrynologicznego. Praktyka dietetyczna realizowana od lat obejmuje zakres dietetyki klinicznej oraz psychodietetyki w grupie dzieci, osoby dorosłe oraz seniorów.
|
mgr Marta Wilczak
Kosmetolog specjalizujący się w kosmetologii interdyscyplinarnej, estetycznej i helathy-anging. Absolwentka kierunku kosmetologia Wyższej Szkoły Zdrowia, Urody i Edukacji w Gdyni. Ukończyła również studia magisterskie o specjalizacji kosmetologia estetyczna w Wyższej Szkole Zawodowej Kosmetyki i Pielęgancji Zdrowia w Warszawie. Szkoleniowiec z zakresu obsługi urządzeń kosmetologicznych hi-tech, modelowania sylwetki w gabinecie i kosmetologii komplementarnej. Jej domeną są zabiegi poprawiające defekty ciała oraz stan cer problematycznych i starzejących się. | mgr Natalia Mogiłko
Doświadczony dietetyk i specjalistka w dziedzinie dietoterapii. Ukończyła studia licencjackie na kierunku dietetyka ze specjalizacją dietoterapia w Collegium Medicum w Bydgoszczy oraz studia magisterskie na Uniwersytecie Mikołaja Kopernika w Toruniu. Jej praca licencjacka była poświęcona ocenie stanu odżywienia pacjentów ze schorzeniami endokrynologicznymi, a praca magisterska skupiała się na analizie żywienia w szpitalu, w kontekście zarówno żywienia zbiorowego, jak i klinicznego. Ukończyła również studia podyplomowe w Instytucie Żywności i Żywienia na kierunku poradnictwo dietetyczne oraz studia podyplomowe na kierunku Żywienie Kliniczne i Opieka Metaboliczna w MCKP UJ w Krakowie. Jest aktywnym członkiem Polskiego Towarzystwa Żywienia Pozajelitowego, Dojelitowego i Metabolizmu (POLSPEN) oraz uczestniczy w licznych kursach, konferencjach i szkoleniach poświęconych żywieniu i diecie w leczeniu schorzeń. Ma bogate doświadczenie w pracy w ochronie zdrowia, przez 12 lat pracowała w Zespole ds. Leczenia Żywieniowego w Regionalnym Szpitalu Specjalistycznym im. dr. Władysława Biegańskiego w Grudziądzu. Od maja 2022 roku pracuje w Szpitalu Zdrowie w Kwidzynie, a od 2018 roku także w Poradni Żywienia Domowego. Specjalizuje się w zakresie dietoterapii, żywienia klinicznego i żywienia pozajelitowego oraz dojelitowego. | dr Wiktoria Staśkiewicz-Bartecka
Absolwentka Wydziału Zdrowia Publicznego w Bytomiu Śląskiego Uniwersytetu Medycznego w Katowicach - Kierunek dietetyka kliniczna oraz studiów podyplomowych Akademii Wychowania Fizycznego im. Jerzego Kukuczki w Katowicach kierunku „żywienie i suplementacja osób aktywnych fizycznie". Nauczyciel akademicki łączący pracę dydaktyczno-naukową z pracą dietetyka klinicznego oraz sportowego. Specjalizuje się w zagadnieniach związanych z żywieniem i suplementacją sportowców, szczególnie piłkarzy nożnych, edukacją żywieniową oraz żywieniem w różnych jednostkach chorobowych. Autorka oraz współautorka publikacji naukowych o problematyce w zakresie zainteresowań. |
dr Grzegorz Kostelecki
Kierownik Działu Dietetyka w Uniwersyteckie Centrum Kliniczne im. prof. Kornela Gibińskiego w Katowicach oraz Prezesa Zarządu Głównego Polskiego Towarzystwa Dietetyk | dr Rafał Sochacki
do uzupełnienia | dr Mateusz Grajek
Absolwent Śląskiego Uniwersytetu Medycznego w Katowicach, Akademii Wychowania Fizycznego im. J. Kukuczki w Katowicach i Uniwersytetu Opolskiego. Uzyskał dwa stopnie doktora (w dyscyplinach nauk o zdrowiu i nauk o kulturze fizycznej). Magister psychologii (w zakresie psychologii klinicznej i neuropsychologii), biotechnolog i specjalista zdrowia publicznego. Posiada uprawnienia w zakresie terapii TSR, TUS, TPT. Jest akredytowanym coachem i mentorem, a także dyplomowanym psychodietetykiem i psychotraumatologiem. Ukończył szkolenie specjalizacyjne z zakresu psychoterapii w Bircham University w Madrycie. Od 2007 roku związany jest ze Śląskim Uniwersytetem Medycznym w Katowicach, najpierw jako student i doktorant, a obecnie jako adiunkt badawczo-dydaktyczny w Zakładzie Zdrowia Publicznego Wydziału Zdrowia Publicznego w Bytomiu. Oprócz pracy jako nauczyciel akademicki, realizuje się jako trener szkoleń dot. kompetencji miekkich, radzenia sobie ze stresem i przeciwdziałania wypaleniu zawodowemu. Swoje umiejętności wykorzystuje również w roli terapeuty zaburzeń związanych odżywianiem i przewlekłym stresem. Jego główne zainteresowania naukowe dotyczą psychospołecznych uwarunkowań zdrowia człowieka. Na dotychczasowy dorobek dr Mateusza Grajka składa się blisko 300 publikacji naukowych o łącznej wartości punktowej MNiSW = 7105 i IF = 151. |
mgr Agnieszka Falborska
Wykładowczyni akademicka, edukatorka żywieniowa, dietetyczka. Na co dzień zajmuje się żywieniem biegaczy, popularyzując wiedzę na ten temat na blogu www.zywieniebiegacza.pl. Od lat związana ze środowiskiem biegowym zarówno jako dietetyk, jak i biegacz-amator. Prowadziła warsztaty m.in. dla jednej z najpopularniejszych grup biegowych w Polsce, jaką jest Night Runners. Jej treści eksperckie dotyczące diety biegacza były publikowane na największych portalach o bieganiu (Magazyn Bieganie,, Trening Biegacza, bieganie.pl). |
|
|